Blogs

Terugblik AppsConnected24

04-07-2024
Op dinsdag 6 juni vond de AppsConnected 2024 plaats in Ede. Dit congres, dat georganiseerd wordt door de OBUG, werd geopend door de “Godfather of Oracle E-Business Suite”, Cliff Godwin (Oracle USA). Hieronder is een terugblik op dit interessante congres te lezen.

Cliff Godwin heeft een presentatie gegeven over de roadmap voor Oracle EBS met als highlights;

 

  • Het aantal multinationals en overheden die volledig gestandaard zijn op Oracle EBS is enorm, kortom voldoende potentie voor nog een hele lange toekomst;
  • Er komt een volledige integratie met APEX. Door installatie van een toekomstige Applications Technology Group (ATG) patch is het mogelijk APEX schermen helemaal te integreren in EBS, zonder een extra tussentijdse login van de eindgebruiker;
  • Er komen AI/natuurlijke taal-mogelijkheden in Oracle EBS. Je kunt dan vragen stellen over je data en krijgt nog antwoord ook;
  • Het “Oracle Business Network” is een interessant platform voor bedrijven die onderling data willen uitwisselen tussen verschillende Oracle producten;
  • De Oracle Enterprise Command Centers (ECC) krijgen meer en meer interessante features met elke release. Dit is de absolute toekomst voor het data-gedreven en modern werken met/in Oracle EBS. MCX heeft al verschillende klanten die daar gebruik van maken en kunnen klanten helpen bij de implementatie.

Oracle EBS roadmap

Duizenden organisaties over de hele wereld vertrouwen op Oracle E-Business Suite om hun belangrijkste bedrijfsactiviteiten te beheren. Het doel van Oracle is om deze organisaties succesvol te houden door nieuwe functies en innovaties te leveren en door langdurig Premier Support te bieden voor Oracle E-Business Suite.

Oracle volgt een "Continuous Innovation" strategie voor het toevoegen van nieuwe mogelijkheden aan Oracle E-Business Suite 12.2. Met deze strategie worden doorlopende updates van applicaties en de onderliggende technologiestack geleverd zonder dat een grote upgrade nodig is. Daarnaast biedt Oracle E-Business Suite 12.2 langdurige ondersteuning met Premier Support tot ten minste 2035.

Naast het toevoegen van nieuwe mogelijkheden aan Oracle E-Business Suite producten, past Oracle verbeteringen toe om ervoor te zorgen dat deze Suite volledig kan profiteren van Oracle Cloud Infrastructure (OCI) en effectief kan samenwerken met aanvullende Oracle SaaS applicaties.

Hieronder de highlights die gelden voor de EBS roadmap:

  • Er komt een technologiestack update eind 2024/begin 2025 (mogelijk met een upgrade van Fusion Middleware);
  • Versie 12.2 zal voorlopig dé versie blijven. Er zijn geen plannen om naar 14, 24 of iets anders te gaan (dus ook geen major upgrades meer);
  • Met ingang van 1 juli 2024 zal de EBS 12.2 Error Correction Baseline versie 12.2.7 zijn. Dit verwijst naar de minimale versie van EBS 12.2 release die in aanmerking komt voor foutcorrecties (zoals patches en bugfixes) van Oracle. Zijn je applicaties versie 12.2.7 of lager, dan ontvang je nog wel support maar wel met de volgende opmerkingen:
    • Patches worden standaard niet meer getest voor 12.2.7;
    • Omdat patches niet meer worden getest, moet je via een SR bij Oracle Development vragen of de patch voor of na 1 juli 2024 is uitgebracht, dat is tijdrovend en arbeidsintensief;
    • Mocht je toch een patch nodig hebben dan gaat Oracle die maken, maar dat duurt uiteraard langer;
  • Er wordt dus aanbevolen om EBS vóór 1 juli 2024 bij te werken naar de hogere versie;
  • Support is nu tot 2035 gegarandeerd. Maar de trend is dat dit jaarlijks opschuift:
    • Statement Oracle: Als EBS desupported gaat, heeft de overheid van de US meer dan 10 jaar nodig om te herbouwen naar iets anders: en ze zijn nog niet begonnen;
  • EBS versie 12.1 support gaat echt stoppen;
  • Vanaf 12.2.7 wordt ook 23ai (de nieuwe DB versie) ondersteund. 19c is tot 2027. Certificatie loopt intern bij Oracle voor EBS.

Oracle Enterprise Command Centers

Oracle zet vol in op Oracle Enterprise Command Centers (ECC). ECC is onderdeel van EBS dat gebruikers helpt bij het verkrijgen van inzicht en het nemen van beslissingen door middel van interactieve dashboards en uitgebreide data-analysemogelijkheden. Deze command centers bieden een visuele en intuïtieve manier om toegang te krijgen tot operationele gegevens en deze te analyseren, zonder dat er noodzaak is voor diepgaande technische kennis.

Met de dashboards van ECC kunnen de key users met paar klikken realtime, trendanalyses uitvoeren en informatie uit het grootboek herleiden naar de bron in de sub-administratie of afwijkingen in modules in een vroeg stadium signaleren. Denk bijvoorbeeld aan hogere uitgaven/kosten in lopende periode of deze vergelijken met voorgaande jaren. Zonder ECC ben je afhankelijk van eigen rapportage, standaard Oracle rapportage of datawarehouse constructies.

In de toekomst zal AI ook worden opgenomen in ECC. Uiteraard zal dit security aware zijn zodat er alleen gegevens te zien zijn waarvoor je geautoriseerd bent.

In de nieuwe ATG-release word ook gewerkt aan de integratie van APEX in EBS. Dit zal dan in plaats van Oracle Applications Framework (OAF) komen. Op deze manier wordt ook direct Single Sign-On tussen EBS en APEX mogelijk.

Oracle EPM Cloud

Oracle is al jaren een van de leidende partijen in het Enterprise Performance Management (EPM)-domein. Door middel van EPM kunnen organisaties hun operationele activiteiten afstemmen op hun strategische doelstellingen, besluitvormingsprocessen verbeteren, middelen efficiënter toewijzen en uiteindelijk hun complete prestaties en winstgevendheid optimaliseren. Of het nu gaat om plannen, consolideren of het stroomlijnen van het financial close proces.

Een van de oplossingen in Oracle EPM is Hyperion. Dit is een on-premise oplossing waarbij de klant zelf de installatie, upgrades, patching en functionele inrichting moet verzorgen. Met Oracle EPM Cloud levert Oracle een SaaS oplossing. Het ligt als een schil over het ERP systeem heen. Essentiele onderdelen voor Oracle cloud-oplossingen zijn de geautomatiseerde, maandelijkse, cloud-gebaseerde updates. Omdat deze geïnitieerd worden vanuit Oracle support  zullen klanten daar toch rekening mee moeten houden. Het is belangrijk te bepalen wat de impact is de van de updates op jouw systeem, processen en gegevens. 

Single Sign-on op Oracle EBS via de Oracle Cloud

Security is een veelbesproken onderwerp in de IT, dus ook multi-factor Authentication (MFA). Tijdens AppsConnected24 liet MCX samen met de Radboud Universiteit zien hoe de implementatie van een Single Sign-On oplossing met MFA op Oracle EBS bij de Radboud Universiteit is gegaan. Hierbij werd gebruik gemaakt van Oracle Identity Cloud Service (IDCS).

IDCS is een op Oracle-cloud gebaseerd identiteitsplatform dat SSO-diensten mogelijk maakt om toegang te krijgen tot EBS-applicaties. Naast IDCS hebt je slechts één component nodig, genaamd EBS-Asserter, die IDCS levert om SSO te implementeren voor Oracle EBS en andere applicaties.

In IDCS kun je ook integreren met de bestaande Active Directory (AD). Om IDCS te integreren met een bestaande AD (zoals bijvoorbeeld in Azure), moet je de Oracle IDCS AD-agent downloaden vanuit IDCS en installeren op de AD-server. Nadat de installatie is voltooid, worden de AD-servergegevens bijgewerkt in de IDCS-directory-integraties. Voor 0,23 cent per maand per gebruiker is het een prima oplossing. MCX heeft dit bij meerdere klanten succesvol geïmplementeerd.

Advanced Security in de Oracle Cloud bij het CAK

Samen met het CAK heeft MCX de nodige uitdagingen moeten aangaan om te voldoen aan alle richtlijnen voortkomend uit de wet- en regelgeving en om alle risico's, zoals vastgesteld in de PIA (Privacy Impact Assessment), te mitigeren bij de migratie van Oracle Health Insurance applicatie naar de Oracle Cloud.

In deze presentatie werden topics behandeld zoals:

  • Zonering op netwerkniveau;
  • Eigen Checkpoint firewall (geen OCI Native oplossing);
  • Customer Managed keys in eigen beheer (OCI Vault/ Hardware Security Module);
  • ExaData Cloud Service met 4 VM clusters volgens OTAP principe;
  • Cloning van omgevingen via Object Storage;
  • FastConnect en Site-to-Site VPN verbindingen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ons via: info@mcx.nl.